Visual 1

Neerhem 8 Valkenburg

Omschrijving

MONUMENTAAL BEDRIJFSPAND EN WONING

BIJZONDER GESCHIKT VOOR DE COMBINATIE WONEN EN WERKEN (VOORMALIGE HUISARTSENPRAKTIJK).


Boven de voordeur zien we een chronogram met de namen De La Croix en Mertzenich en het jaartal 1762. De La Croix, priester die zich tijdens het Franse bewind maandenlang schuil hield in de Valkenburger groeve, de huidige gemeentegrot. Achter het woonhuis bevinden zich nog steeds een drietal grotten die afgesloten zijn van de gemeentegrot. Mertzenich herinnert waarschijnlijk aan de gravin die gehuwd was met de schout De La Croix.

Het monumentale herenhuis is gelegen op de mooiste plek van Valkenburg op loopafstand van het centrum en toch opmerkelijk rustig en ook nog te midden van gezellige terrassen. U moet dit ervaren hebben. Het pand is voor vele doeleinden geschikt en heeft een zeer brede bestemming. Laatstelijk heeft het dienst gedaan als woonhuis annex huisartsenpraktijk. Momenteel dient het als riant woonhuis.

Adres
Neerhem 8

Bouwjaar
1762

Inhoud exclusief  kelder
circa 1220 m³

Perceelsoppervlakte
1.300 m²

Koopprijs
€ 550.000,= kosten koper

Aanvaarding
In overleg

Bijzonderheden 
Rijksmonument

INDELING

Sousterrain

De provisiekelder, wijnkelder, saunaruimte en garage zijn allen bereikbaar vanuit de centrale entree alsook via een buitendeur naast de trap. De ruime garage is geschikt voor twee kleine autos en voorzien van een elektrisch bedienbare toegangspoort. In de kelderruimte bevinden zich onder andere de witgoedaansluitingen, opstelling CV installatie (merk Remeha bouwjaar circa 1995) en boiler merk Stiebeltron alsook het wateronthardingssysteem. Tevens bevindt zich in het sousterrain een knusse saunaruimte met infra rood sauna.

Begane grond

Schitterende royale entreehal (17 m²) voorzien van garderobe, toiletruimte en prachtige bordestrap naar de eerste verdieping. De vloer is afgewerkt met
authentieke “kerkdallen”.

Vanuit de centrale entree bieden fraaie dubbele openslaande deuren toegang tot de woonkamer. De royale woonkamer (circa 33 m²) is voorzien van hardhouten parketvloer (visgraatmotief), een 19e eeuws plafond met sierlijke ornamenten en sierlijsten en een authentieke schouw.  De grote raampartijen zorgen voor veel lichtinval en een aangenaam woonklimaat. De raampartijen zijn voorzien van houten kozijnen met voorzetramen.

Vanuit de woonkamer is een open verbinding met de serre annex eetkamer. De serre (24 m²)  is in 1959 vernieuwd en is eveneens voorzien van een visgraat parketvloer. Het rijk versierde gietijzeren kacheltje is een pronkstuk in deze ruimte. Vanuit de serre heeft men toegang tot de aangrenzende tuin en terras gelegen op het zuiden. Verder treft u aan de achterzijde een drietal grotten aan.

Complete keuken in lichte kleurstelling voorzien van combi oven / magnetron, vaatwasser, keramische kookplaat met afzuigunit en inbouw koelkast.
Aan de rechterzijde van de centrale entree treft men de voormalige huisartsenpraktijk aan, bestaande uit de wachtkamer (6 m²), receptie (7 m²), spreekkamer (20 m²) en toilet. Door de brede bestemmingsplanmogelijkheden voor dit pand zijn de ruimten naar wens in te delen als slaapruimte, werkruimte of anderszins.  


Eertste verdieping

Via de stijlvolle bordestrap bereikt men de eerste verdieping. Aan de rechterzijde tref men een tweetal slaapkamers en de badkamer aan. De ouderslaapkamer is o.a. voorzien van een schouwpartij met daarboven een origineel uit de 17e eeuw daterend schilderij welke nadien waarschijnlijk door Pierre Cuypers is omlijst.

De badkamer is in lichte kleurstelling betegeld en voorzien van dubbele wastafel in badmeubel, zwevend closet en douchecabine. Aan de linkerzijde treft u eveneens twee slaapkamers aan waarvan één geheel in de stijl van Cuypers dienst heeft gedaan als huiskapel.

Tweede verdieping

Op de tweede verdieping is een zeer grote zolderruimte gelegen die geheel naar eigen inzicht kan worden ingedeeld.

Voorzieningen en installaties

 

Elektriciteit
De elektriciteit is in 1982 geheel vernieuwd. Er zijn ruim
voldoende groepen, dag- en nachtstroommeter en
aardlekschakelaars.

CV installatie
De centrale verwarming vindt plaats middels gasgestookte
verwarmingsketel merk Remeha, bouwjaar , circa 1995.

Warmwatervoorziening
De warmwatervoorziening vindt plaats middels een boiler.

Isolatievoorzieningen
De achtergevel van de woning is gedeeltelijk voorzien van
spouwmuurisolatie (glaswol 60 mm). Tevens is de zoldervloer voorzien van isolatie.

Vloeren 
De begane grond vloer bestaat grotendeels uit beton. Alle
verdiepingsvloeren zijn van hout.

Daken
Het zadeldak is opgetrokken uit houten gordingen en
houten spanten en met pannen gedekt.

Renovaties / verbeteringen
- 1978 Dakreparatie achterzijde, inclusief goten.
- 1980 Opnieuw opbouwen trap aan de voorgevel, opnieuw gieten van het   hekwerk.
- 1982 Vernieuwen waterleidingen en elektriciteit.
- 1989 Vernieuwing keuken en deel van de achtergevel, inclusief isolatie.
- 2007 Aanpassen hal, voormalig praktijkgedeelte, garage. Vernieuwen riolering. Verbeteren             hemelwaterafvoer achterzijde.
- 2009 Vernieuwen platte daken achterzijde woning.
- 2010 De kozijnen, ramen en deuren zijn door een erkend schildersbedrijf geschilderd.
- 2012 De voorgevel is opnieuw geschilderd.
     
BESTEMMING
 
Het object is aangewezen voor gemengde doeleinden en volgens het vigerend bestemmingsplan bestemd voor:

a. detailhandel, uitsluitend ter plaatse van de aanduiding    “detailhandel”;
b. bedrijven, voor zover genoemd in de milieucategorie 1 en 2 van de   staat van bedrijfsactiviteiten;
c.  cultuur en ontspanning;
d. maatschappelijk;
e. dienstverlening;
f. kantoor;
g. horeca categorie 5, uitsluitend ter plaatse van de aanduiding    “horecacategorie 5”.
h. horeca categorie 1 t/m 3, uitsluitend ter plaatse van de aanduiding   “horeca tot en  met horecacategorie 3”;
i. wonen, met dien verstande dat nieuwbouw en splitsing van bestaande   woningen niet is toegestaan tenzij het vervangende nieuwbouw betreft.
 
De voorschriften, legenda en plankaart behorende bij dit bestemmingsplan zijn op ons kantoor aanwezig en worden op uw verzoek aan u ter beschikking gesteld.


GEMEENTE VALKENBURG

Algemeen

Valkenburg aan de Geul wordt ook wel eens het toeristische hart van Limburg genoemd en telt ca. 17.000 inwoners. De gloed van de gele mergelsteen verwarmt het sfeervolle Valkenburg in alle jaargetijden. Hierdoor is een bezoek door toeristen aan het mergelstadje altijd een succes. Het mergelgesteente komt u in Valkenburg zowel ondergronds in de vele grotten, als bovengronds verwerkt in prachtige gebouwen tegen. Maar niet alleen de mergel zorgt dat Valkenburg bruist. De kastelen, waaronder de enige hoogteburcht van Nederland, een steenkolenmijn, musea, attractieparken, kabel- en rodelbaan, een hoog op de Cauberg gelegen thermaal bad én het casino zorgen ervoor dat verveling niet nodig is. Gezellige winkels, restaurants, (verwarmde) terrasjes, de rivier de Geul en historische gebouwen typeren het straatbeeld van Valkenburg. Net buiten Valkenburg, in de pittoreske dorpjes rondom Valkenburg wordt u omgeven door veel natuurschoon. In de tuinen rond Château St. Gerlach, natuurgebied ’t Ingendael en het bijna 200 hectare grote natuurgebied ’het Gerendal’ vindt u een zee van rust, flora en fauna.

Bereikbaarheid
De gemeente heeft een direct aansluiting op de autosnelweg Maastricht – Heerlen. Verder beschikt de gemeente Valkenburg over een NS station in de kernen Valkenburg, Houtem en Schin op Geul. Vanaf deze stations vertrekken treinen naar Maastricht, Heerlen, Kerkrade en Aken (Duitsland). Er is rechtstreeks busvervoer met Maastricht, Heerlen, Vaals en Sittard en buurtbusdiensten.

Onderwijs
Valkenburg aan de Geul telt 8 basisscholen, 1 school voor voortgezet onderwijs en 1 school voor speciaal onderwijs (onderwijs aan gehandicapte kinderen). Verder is de gemeente actief op het gebied van de voorschoolse educatie en de volwasseneneducatie.

Indien u meer informatie of een bezichtiging wenst kunt u contact opnemen met ons kantoor te Heythuysen.

Ingrid Ververs Makelaars & Juristen
Dorpstraat 65
6093 EB  Heythuysen   
Tel: 0475 – 44 00 15
Mob: 06 – 25 34 04 49
www.ingridververs.nl
email: info@ingridververs.nl


Mail vriend / vriendin |  Neem contact met ons op  | Download brochure